— Drámaórák —

Közöd?...avagy esik épp messze az alma a fájáról
2017.02.14.

A 11. A osztály visszajelzése:

https://drive.google.com/file/d/0B9QOdH1Csz89clFBSk9aZ1VlMDA/view?usp=sharing

Tanári visszajelzés a Közöd? avagy esik épp az alma a fájáról... című programról

2017. 02.14.

Nagy izgalommal vártam a Nyitott Kör programját. A Közöd? ... avagy Esik épp az alma a fájáról program igazán érdekesnek ígérkezett. Kíváncsi voltam arra is, hogy hogyan tud együtt dolgozni két csapat - Nyitott Kör és Tünet Együttes - egy közös produkcióban.

11. évfolyamos diákoknak szántam ezt a közös játékot, akik már betöltötték a 18. életévüket, hisz nyelvi előkészítősök. Épp abban az életkorban vannak, amikor az önállóvá, a függetlenné válás igénye felmerül. Etika óráink témái között is szerepel ennek az élethelyzetnek a feldolgozása.

A lelkesedésem, érdeklődésem fokozta, hogy a közelünkben lévő Andrássy úti villaépületben rendezik a műsort, ami igényes, kulturált környezetet nyújthat.

Nem csalódtam. A Nyitott Kör tagjai ismét megmutatták, felkészült drámapedagógusok, akik motiválni, lelkesíteni tudják a diákokat, s összhangban tudnak együtt dolgozni a Tünet Együttes tagjaival. Magas színvonalú, az elszakadás problémáját több oldalról megközelítő előadás részesei, résztvevői lehettünk. Lehetőségem volt újabb ötleteket meríteni, a már általam is ismert drámapedagógiai technikákat hogyan lehet sajátos módon alkalmazni, bármilyen téma feldolgozását hogyan tudják segíteni. Igazán érdekesnek és egyben szürreálisnak is találtam a családfaállítást, melynek során az utódok is megszólaltak, jelezve, hogy egy ember hányféle utat járhatna be, ha a véletlenek vagy épp a sors nem terelgetne bennünket. Felnőttként is elgondolkodtatott, milyen nehéz a gyereknevelés, milyen dilemmákkal kell megküzdenünk nap mint nap: meddig jó, ha "fogjuk gyermekünk kezét", mikor kell elengednünk, el kell-e engednünk, hogyan kell megtennünk? Sok kérdést vetett fel a program nem csupán bennem, de a diákjaimban, a fiatal felnőttekben is.

Egy-egy részlete a produkciónak igazán mély érzéseket váltott ki diákjaimból. Milyen szerepet kell felvállalni apaként, szabad-e kívül helyezkedni bizonyos szituációkban? Milyen a jó apa? Ha biztosítani akarjuk gyermekünk jövőjét, mennyire köthetjük, egyáltalán megköthetjük-e a kezét?

Mindvégig élvezetes, ötletekkel teli, a diákjaimat kritikai gondolkodásra, összefüggések keresésére, a problémakör továbbgondolására ösztönző program részesei lehettünk. Egy helyen éreztem én is és diákjaim is, hogy pöröghetett volna gyorsabban tovább a gondolatmenet, a szoborállítás kissé vontatottra sikerült, bár épp ezt a technikát előzte meg a probléma mélységével a diákokban döbbenetet kiváltó két szituáció.

Esztétikai élményben is volt részünk. A zene, a tánc együttese káprázatos volt, a gyermekét egyedül nevelő anya és gyermeke együttes mozgása mindannyiunkat elbűvölt.

Egyik tanuló ki is mondta azt, amin én is mindvégig gondolkodtam: Minden szülőnek részt kellene venni ezen a programon.

Köszönjük, Nyitott Kör, ismét bizonyítottátok, értékes gondolatok mentén haladva munkálkodtok.

Budapest, 2017.02.14. Kárpáti-Kladiva Krisztina

a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanára

2016 szeptembere: Nyitott Kör és a 11. A osztály a SOCIAL S.O.S projektben:

https://drive.google.com/file/d/0B12PNP5u0xdMYndvcTlTR1kyQjg/view?usp=sharing


2016 áprilisában és májusában a Nyitott Kör a SOCIAL integrációs projektjét hozta el hozzánk 

Kárpáti-Kladiva Krisztina sikeres pályázatának köszönhetően. A 9. C osztály vett részt a drámapedagógiai foglalkozásokon. Élményeiket egy kisfilmben dolgozták fel:

https://drive.google.com/file/d/0BwSLiTCwpfacN0ZMNkh0YTlEek0/view?pref=2&pli=1


NYITOTT KÖR-Nyitott Bazár

2016 júniusa

Stréber

A programról készített ppt.:

https://drive.google.com/file/d/0BwSLiTCwpfacTkVQLTVJVmw1Znc/view?pref=2&pli=1