- Hallottad már?

Versenyfelhívások, pályázatok, programok és érdekességek-

Pataki Bence, egykori tanítványunk Arany János versét adja elő!:)

https://www.mediaklikk.hu/video/hetvegi-belepo-2018-03-03-i-adas/

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Győri Szolgáltatási és Szakképzési Centrum Móra Ferenc Általános Iskolája és Szakgimnáziuma az ELTE SEK BTC Savaria Irodalomtudományi Tanszéke támogatásával 26. alkalommal hirdeti meg a

MÓRA FERENC NOVELLAELEMZŐ ÉS FOGALMAZÁSI VERSENYT

a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Vas megyei, budapesti középiskolások, valamint az erdélyi és szlovákiai magyar középiskolák tanulói számára.

A verseny célja:

 • a tanulóknak versenylehetőség biztosítása, ahol számot adhatnak elemzési készségükről egy mai magyar novella bemutatásával és
 • alkalom teremtése, hogy kreativitásukat, szövegalkotási képességüket összemérjék.

Első forduló - 2017. december 4-én 14 óra

a Fejér megyeieknek a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban

(8000 Székesfehérvár, Budai u. 17. Telefon: 22/506-162),

a Vas megyeieknek a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban

(9700 Szombathely, Paragvári u. 77.Telefon: 94/311-264),

a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyeieknek és a szlovákiai tanulóknak a Győri Szolgáltatási SZC Móra Ferenc Általános Iskolája és Szakgimnáziumában

(9023 Győr, Kodály Z. u. 20-24.),

a budapesti versenyzők a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban (1063 Budapest, Szinyei Merse utca 7-9.),

az erdélyi versenyzők saját iskolájukban írják az írásbelit.

Feladat: egy Tóth Krisztina-novella elemző bemutatása.

A pályamunkák jeligések. A második fordulóra a legtöbb pontot elért húsz tanuló jut tovább. A jeligés lista az elért pontszámokkal, a döntő időpontjával, részletes programjával 2018. február 28-tól olvasható a honlapunkon (www.moraferenciskola.hu).

Második forduló - 2018 tavasza, Győr

Feladat - szépirodalmi szöveg alkotása a helyszínen kapott szempontok, motívumok felhasználásával.

Első díj: E-book olvasó

Különdíj: MP-4-es lejátszó - a győri Oxygen Media Group felajánlása

Nevezési díj: 1.000,-Ft/fő, amelyet az alábbi folyószámlára szíveskedjenek átutalni és a befizetést igazoló bizonylatot faxon, e-mailen, vagy a bizonylat másolatát postán iskolánk címére (9023 Győr, Kodály Z. u. 20-24.) elküldeni.

10103379-01862600-01003009

Jelentkezési határidő: 2017. november 25.

Információk:

Tel./fax: 96/427-244

mora@moraferenciskola.hu

Szervező - Nyitrainé Heim Judit

Győr, 2017. október 24.

ELTE SEK BTC Savaria Irodalomtudományi Tanszéke és a
Győri Szolgáltatási és Szakképzési Centrum Móra Ferenc Általános Iskolája és Szakgimnáziuma

F e l h í v á s

XIV. Bor dicsérete

Vers- és Prózamondó Verseny

Időpontja: 2017. december 1. (péntek) 14:30 - 17:30-ig

Helyszíne: H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ

(Budapest, VIII. ker. Horánszky u. 13., színházterem)

A pályázat feltétele:

két szabadon választott mű, az egyik a bor témaköréhez

kapcsolódjon, a másik pedig egy kortárs szerző verse vagy prózája legyen

időhatár: max. 5 perc

A jelentkezés módja:

név, életkor, iskola, versek megnevezésével

a magyardrama@gmail.com címre.

A jelentkezés határideje: 2017. november 24.

A zsűri tagjai:

Dévai Nagy Kamilla előadóművész, Érdemes művész, Rák Kati színművész,

Linka Ágnes kulturális szerkesztő-műsorvezető, előadóművész,

Kaiser László író, költő, a Hungarovox Kiadó igazgatója.

Műsorvezető:

Siposhegyi Zoltán szerkesztő-riporter, előadóművész

A verseny nyertesei díjakban részesülnek.

A szülők és a tanárok számára borkóstoló színesíti a rendezvényt.

További információ: Linka Ágnes tel: +3670/636-1198

Dragomán György Facebook-felhívása:

KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL

Idén is a Váci Dunakanyar Színházban léphetnek fel a Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyzői: november 23. és 26. között versmondás, versfilmek, versszínházi előadások és verszenei koncertek versenyeznek Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén. A Magyar Versmondók Egyesülete elindította a jelentkezést!

Ebben az évben - Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve - Arany János emlékestekkel, pódiumi előadásokkal, nagyszínpadi produkciókkal és vetítésekkel bővíti a Magyar Versmondók Egyesülete a VersFesztivál programját, amely számos kulturális csemegét tartogat: a színpadra kerülő fesztivál-előadások többsége egész estés estés táncos, versszínházi és kamaraelőadás, éppen azért, hogy a sokszínűség jegyében újszerű formákat mutasson be a Kaleidoszkóp Arany János műveinek interpretálásával. A filmes szemlén a Nemzeti VERSeny döntős versklipjei is helyet kapnak.

A versenyprogramra versszínházi előadással, koncerttel, versfilmes alkotással, valamint vers- és prózamondás mellett balladamondással lehet jelentkezni. Az utóbbi kategóriák esetében idén először nemcsak junior és felnőtt, de fiatal felnőtt kategória is lesz! Mindegyik verseny nyitott valamennyi korosztály számára, határon innen és túlról.

A hivatásos és az amatőr versenyzők külön kategóriában versenyeznek, a hivatásos előadóknak és társulatoknak a nevezés idén először térítésmentes.

Nevezési határidő:

versszínház és verszene: 2017. október 10.

versmondás és versfilmek: 2017. október 30.

Továbbiak: 

https://www.versfesztival.hu


NYÍLT NAP A NEMZETIBEN 2017. SZEPTEMBER 23-ÁN:

https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2017/09/nyilt-nap-2017


Kép a nyelvben, nyelv a képben - Irodalmi és képzőművészeti pályázat

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet "Kép a nyelvben, nyelv a képben" című irodalmi és képzőművészeti pályázata 6-18 éveseknek.

A pályázat tárgya

A pályázat keretében 6-18 éves diákok képek, motívumok köré csoportosítható nyelvi kifejezések gyűjtésével és ezekkel kapcsolatos képzőművészeti alkotások készítésével nyelvi, irodalmi kalandtúrára, múzeumpedagógiai foglalkozásra, könyvekből és képzőművészeti kellékekből összeállított csomagra pályázhatnak.

A pályázók köre

6-18 éves diákok.

A pályázat részletei

A pályamunkák két részből tevődnek össze:

 • Egyrészt képek, motívumok köré csoportosítható nyelvi kifejezések (pl. szemtelen, Szemesnek áll a világ., szemez, Vak tyúk is talál szemet., Szemmel ver., mi szem szájnak ingere..., A szem a lélek tükre. stb.) gyűjtése, bemutatása röviden, 1-2 oldal terjedelemben.
 • Másrészt ezekkel kapcsolatos irodalmi, vagy grafikai-festészeti alkotás.
  • Az irodalmi alkotás esetében a gyűjtött nyelvi fordulatok használata és nem a tudományos megközelítése a cél. Az alkotás műfaja, formája tetszőleges. Javasoljuk a fabula, a karcolat, a tárca, a novella, az esszé választását. Terjedelme maximum 20 000 leütés lehet, de elképzelhető akár pár soros megoldás is.
  • A grafikai-festészeti alkotás a gyűjtött nyelvi korpuszra épüljön. Technikája szabadon választható pl.: festmény, grafika, montázs, kollázs. Formátuma a kiállítóhely adottságai miatt kötött: A4-es sík kép. Nagyobb méretű vagy háromdimenziós, töredező, törékeny részeket (termések, homok, üveg) tartalmazó alkotást nem tudunk díjazni. Kérjük, az alkotó adatait ne tüntessék fel a képen, hanem külön papíron adják meg.

Díjazás: az alkotásokat kötetben kiadjuk, illetve egy hétig kiállítjuk. A díjazottaknak részvételi lehetőség nyelvi, irodalmi kalandtúrán, belépő múzeumpedagógiai foglalkozásra, könyvekből és képzőművészeti kellékekből összeállított csomag.

Figyelem! A PályázatMenedzser.hu csak a pályázat legfontosabb részleteit publikálja. A teljes kiíráshoz látogassa meg a kiíró honlapját az oldal alján található linkre kattintva! Előfizetési lehetőségek.

A pályázat benyújtása

E-mail: palyazat@manysi.hu

Határidő: 2017. október 2.

További információ

palyazat@manysi.hu

Szabó Magda 100 - Könyvajánló pályázat

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár Gyermekkönyvtára pályázati felhívása kreatív könyvajánlások beküldésére általános iskolás és középiskolás diákoknak, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából.

A pályázat részletei

Pályázni lehet a szerző bármelyik művéhez kapcsolódó könyvajánlóval (pl.: rajz, fotó, vlog, könyvtrailer, szöveges könyvajánló, honlap készítés, Facebook-oldal létrehozás, stb.)

Eredményhirdetés: az Országos Könyvtári Napok keretében 2017. október 4-én

A pályázat benyújtása

Bekülddési határidő: 2017. szeptember 11.

Beküldési cím: Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, Szekszárd, Széchenyi u. 51.; gyermekkonyvtar@gmail.com; "Szabó Magda 100 - könyvajánló pályázat"

A pályaműveken kérjük feltüntetni a pályázó nevét vagy jeligéjét, illetve életkorát és elérhetőségét!

További információ

Érdeklődni: a 74/312-209 telefonszámon vagy a gyermekkonyvtar@gmail.com címen lehet

Újabb szépirodalmi pályázati lehetőség!

A magyar irodalmi élet felfrissítése, a kortárs magyar irodalom élővé és olvasottá tétele, illetve az irodalmi tehetséggondozás céljainak megvalósítása érdekében létrejött Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. több millió forintos díjazású irodalmi pályázatokat hirdet.

A fenti célokat szem előtt tartva kerültek meghirdetésre a novella-, vers- és mesepályázatok, ahol kategóriánként az első helyezett 1 millió forintos, a második helyezett 500 ezer forintos, a harmadik helyezett pedig 250 ezer forintos díjazásban részesül.

A regénypályázat során a versenyzők szintén nagy értékű jutalomban részesülnek. Az első helyezést elérő díja 5 millió forint, a második helyezést elérő díja 2 millió forint, a harmadik helyezést elérő díja 1 millió forint.

A pályaművek beküldési határideje (novella, vers, mese): 2017. szeptember 1.

A regény megírásának határideje: 2018. május 3.

A pályamunkák esetében tematikus és életkori megkötés nincs, bárki benyújthatja pályázatát. A pályázat nyelve magyar, valamint szükséges jeligét szükséges tartalmaznia.

A jeligék feloldását külön borítékban kell mellékelni, amelyeket a zsűri döntését követően közjegyző jelenlétében bontanak fel, majd ezután hirdetik ki a nyerteseket.

A beérkező pályamunkákat társadalmi-szakmai zsűri bírálja el, amely szintén pályázati úton kiválasztott irodalomtanárokból, könyvtárosokból, valamint a magyar irodalmi élet jeles alkotóiból áll.

A társadalmi zsűri pályázatának, illetve az alkotói versenypályázatok részletei és további információ a www.kmtg.hu honlapon, a Pályázatok menüpont alatt található.

A társadalmi zsűrire vonatkozó pályázatról részletesebben a https://kmtg.hu/palyazati-felhivas-tarsadalmi-zsurik-megalakitasara-2017/ elérhetőségen találhat információkat.


Versmondók figyelmébe 

ajánlom a Nemzeti Versmondó versenyt.

 Az alábbi linken érhető el a versenyfelhívás:

https://www.vers.hu/nemzeti-verseny


https://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/?article_hid=35545

Felhívás a XIII. Janikovszky Éva meseíró pályázatra

Megosztás 2017-03-16 09:55:27

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Kiadó hagyományaihoz híven 2017-ben ismét meghirdeti a Janikovszky Éva meseíró pályázatát.

Pályázati időszak: 2017. március 14.- április 18.
A pályázók három korcsoportban indulhatnak:
I. korcsoport: 7-9 évesek; II. korcsoport: 10-13 évesek; III. korcsoport: 14-16 évesek.
Tematikai megkötés nincs, bármilyen témát feldolgozhatnak a pályázók.
Pályázni magyarországi és határon túli településekről is lehet.
Minden pályázó csak egy, nyomtatásban még meg nem jelent írással indulhat.
Terjedelmi korlát: maximum 5 (A/4) oldal lehet a pályamű.
Kézzel írt pályaműveket nem áll módunkban elfogadni.
Pályaművek benyújtása:
kizárólag e-mailben, a janikovszky@fszek.hu címre várjuk a pályamunkákat.
Beküldési határidő: 2017. április 18., 20 óra
A pályázat részeként az e-mail szövegében minden esetben pontosan fel kell tüntetni a pályázó nevét, életkorát, e-mail címét, az iskolája nevét, címét és e-mail címét.
Az e-mail tárgyában kérjük feltüntetni: "Meseíró pályázat".
A pályamunkákat Word-dokumentumként vagy PDF-fájlként kérjük az elektronikus levélhez csatolni, a fájl elnevezése tartalmazza a pályázó nevét és a pályamű címét,
pl.: Proba_Kazmer_Az_en_mesem.doc vagy Proba_Kazmer_Az_en_mesem.pdf.
A pályázattal kapcsolatos értesítések e-mailben történnek.
A beérkezett írások előzsűrihez kerülnek, a továbbjutókat a szakmai zsűri értékeli.
A pályaműveket az elbírálást követően nem őrizzük meg.
A pályázat záró eseményére, az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. május 26-án, pénteken, 14 órakor kerül sor a FSZEK Központi Könyvtárában, ahová a szakmai zsűrihez továbbjutott pályázókat hívjuk meg.
A pályázat fővédnöke: Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros humán főpolgármester-helyettese.
A pályázat védnökei: Janikovszky János, a Móra Kiadó vezérigazgatója és dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.
A 2017. évi meseíró pályázat Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával kerül megrendezésre.

LEGYÉL TE IS ARANY JÁNOS!

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János
születésének 200. évfordulója alkalmából műfordítói pályázatot hirdet
középiskolás és egyetemista diákok számára.

Vagyis valami hasonlót. A feladat
egy műfordítás-paródia görbe tükrének kiegyenesítése volna, vagyis Kálnoky
László Shakespeare: XIX. Henrik című szövegének magyarítása.
Részletek: 

https://pim.hu/hu/hirek/legyel-te-aranyjanos


A fehér király története

A Dragomán György regényéből készült filmről olvashatsz a cultura.hu-n:

https://cultura.hu/szub-kultura/a-feher-kiraly-tortenete/


Élő költők társasága - indul az Örkény Színház rendhagyó videó sorozata:

https://hvg.hu/kultura/20161228_Elo_koltok_tarsasaga__ma_indul_az_Orkeny_Szinhaz_rendhagyo_video_sorozata

Az Anyám tyúkja 2 című előadásra készülve a színház felkért 24 kortárs költőt, írjanak egy-egy verset a társulat tagjainak. Mától kezdve január 22-ig (a magyar kultúra napjáig) e költeményekből mutatunk be naponta egyet.Library is ours - Shakespeare with Sam

A Fóvárosi Szabó Ervin Könyvtárban:

https://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/?article_hid=34082


Ady-ünnep a költő születésének 139. évfordulóján

a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016. november 22-én

A Medve Színpad és a Magyar Virtuózok műsora három részben

Közreműködnek irodalmárok, meghívott vendégek, többek között dr. Szörényi László irodalomtörténész és Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Bővebb információ:

 https://pim.hu/hu/esemenyek/ady-unnep-kolto-szuletesenek-139-evfordulojanPÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium a Nyugat-magyarországi Egyetem
Savaria Egyetemi Központ Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet (Szombathely)
támogatásával 25. alkalommal hirdeti meg a

MÓRA FERENC NOVELLAELEMZŐ ÉS FOGALMAZÁSI VERSENYT

a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Vas megyei, budapesti középiskolások, valamint az erdélyi és szlovákiai magyar középiskolák tanulói számára.

A verseny célja:

 • a tanulóknak versenylehetőség biztosítása, ahol számot adhatnak elemzési készségükről egy magyar novella bemutatásával és
 • alkalom teremtése, hogy kreativitásukat, szövegalkotási képességüket összemérjék.

Első forduló - 2016. december 5-én 14 óra

a Fejér megyeieknek a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban

(8000 Székesfehérvár, Budai u. 17. Telefon: 22/506-162)

a Vas megyeieknek a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium

(9700 Szombathely, Paragvári u. 77.Telefon: 94/311-264)

a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyeieknek és a szlovákiai tanulóknak a Győri Móra Ferenc Szakgimnázium

(9023 Győr, Kodály Z. u. 20-24.)

Az erdélyi versenyzők saját iskolájukban írják az írásbelit.

A többi helyszín még egyeztetés alatt.

Feladat: egy Esterházy Péter-novella elemző bemutatása.

A pályamunkák jeligések. A második fordulóra a legtöbb pontot elért húsz tanuló jut tovább. A jeligés lista az elért pontszámokkal, a döntő időpontjával, részletes programjával 2017. február 28-tól olvasható a honlapunkon (www.moraferenciskola.hu).

Második forduló - 2017 tavasza, Győr

Feladat - szépirodalmi szöveg alkotása a helyszínen kapott szempontok, motívumok felhasználásával.

Első díj: E-book olvasó

Különdíj: MP-4-es lejátszó - a győri Oxygen Media Group felajánlása

Nevezési díj: 1.000,-Ft/fő, amelyet az alábbi folyószámlára szíveskedjenek átutalni és a befizetést igazoló bizonylatot faxon, e-mailen, vagy a bizonylat másolatát postán iskolánk címére elküldeni.

10103379-01862600-01003009

Jelentkezési határidő: 2016. november 25.

Információk:

Tel./fax: 96/427-244

mora@moraferenciskola.hu

Szervező - Nyitrainé Heim Judit

Győr, 2016. november 10.

Szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem
Savaria Egyetemi Központ
Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium

F e l h í v á s

XIII. Bor dicsérete

Vers- és Prózamondó Verseny

Időpontja: 2016. december 9. (péntek) 14:30 - 18:30-ig

Helyszíne: H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ

(Budapest, VIII. ker. Horánszky u. 13., színházterem)

A pályázat feltétele:

két szabadon választott mű, az egyik a bor témaköréhez

kapcsolódjon, a másik pedig egy kortárs szerző verse vagy prózája legyen

időhatár: max. 5 perc

A jelentkezés módja:

név, életkor, iskola, versek megnevezésével

a linka.agnes@mtva.hu címre.

A jelentkezés határideje: 2016. november 30.

A zsűri tagjai:

Dévai Nagy Kamilla előadóművész, Érdemes művész, Rák Kati színművész,

Linka Ágnes az MTVA kulturális szerkesztő-műsorvezetője,

Kaiser László író, költő, a Hungarovox Kiadó igazgatója.

Műsorvezető:

Siposhegyi Zoltán az MTVA szerkesztő-riportere

A verseny nyertesei díjakban részesülnek.

A szülők és a tanárok számára borkóstoló színesíti a rendezvényt.

A magyar népmese napja 

szeptember 30. 

https://www.nepmesenap.hu/

 • Az Exlibris Könyvtár

 • EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány
  • 1062 Budapest Bajza u. 18.

  meghívója:

 • Szeretettel hívjuk önöket következő könyvtári rendezvényünkre

  2016. szeptember 27-én, kedden 18 órakor.

  Üdvözlettel

  Könyvtárosok

 • "az egyetlen, ami kiűzheti belőlünk a magányt, az a másik szívverése a saját mellkasunkban"

  Egy fotográfus története, aki... Nem: egy férfi története, aki... Nem: egy szerelem története, ami... Vagy több szerelem története, amik egymással... Vagy egy ország története, ami... Na hagyjuk. Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni. (forrás)

  Az első őszi meetup-on Bartis Attila A vége című regényéről beszélgetünk.

  Ha még nem olvastad a regényt, egy részletet le tudsz tölteni, kattints ide:

 • https://185.81.165.157/owncloud/index.php/s/cHFdfA1BF2l6e94

 •   A találkozón való részvételhez elegendő a részlet elolvasása.

  Moderátorunk Kozák Tibor kulturális újságíró lesz, Tibor a kortárs irodalom alapos ismerője.

<p>


Több száz év milliónyi könyvillusztrációja érhető el az interneten

https://mandarchiv.hu/cikk/3153/Tobb_szaz_ev_millionyi_konyvillusztracioja_erheto_el_az_interneten


Színházak éjszakája 2016. szeptember 17. https://www.szinhazakejszakaja.hu/